•• Vajcia a výživa ••
Vajcia sú prírodným produktom a patria medzi najvýznamnejšie a najvýživnejšie potraviny. Sú prirodzeným zdrojom rôznych výživných látok ako bielkovín, minerálov a vitamínov. Významné sú tým, že obsahujú vysoký podiel bielkovín. Bielkoviny sú dôležité pre stavbu svalov a prínosu energie. Obsahujú aminokyseliny, ktoré napomáhajú telo zužitkovať prijaté bielkoviny. Vajce obsahuje aj žĺtok, ktorý prevažne obsahuje tok. Tento druh tuku je pre telo zdraviu prospešný. Jedná sa o nenasýtený tuk, ktorý napomáha udržiavať rovnováhu telesných tekutín.
Výživové zloženie vajca
Výživové informácie |
V stredne veľkom vajci |
V 100g |
Energia |
324 KJ |
627 KJ |
Bielkoviny |
6,5 g |
12,5 g |
Uhľovodíky |
0,7g |
0,7g |
Nasýtené tuky |
5,8 g |
11,2 g |
Vláknina |
0,0 g |
0,0 g |
Sodík |
0,072 g |
0,14 g |
Ako zistím či je vajce čerstvé?
Najskôr je potrebné pozrieť minimálnu trvanlivosť (dátum spotreby). Čerstvé vajce sa ponorí vo vode, kým staré vajce bude plávať. Spôsobuje to zväčšovanie vzduchovej dutinky vo vnútri pri škrupinke. Ďalší znak je, že v čerstvom vajci je bielok hustý a úzko obopína žĺtok. Ak je vajce staré, tak žĺtok sa ľahko roztečie, pretože bielok je riedky. Čiže ak je bielok zakalený znamená to, že je vajce čerstvé. Zakalenie spôsobuje vysoký obsah oxidu uhličitého po znesení vajíčka.